Doživetja

Mi jim rečemo kar postaje, saj človek ob njih preprosto mora postati. In vsaj nekaj časa ostati. Vabijo s svojo izvirnostjo in posebnostjo, tako v predstavitvi kot povezanosti ljudi, navad, običajev, opravil, narave in značilnosti teh krajev in njihovih sporočil. Ker vedoželjnost ne pozna meja, vas vabimo k odkrivanju in sproščanju vaših spretnosti in talentov, k učenju in zabavi. Ter seveda razvajanju. Peš, s kolesom, e-kolesom. Z veseljem sprejmemo tudi vašega psa ali mucka (proti doplačilu). Počitek pri nas lahko nadgradite z obiskom katerega od bližnjih mineralnih vrelcev, znamenitega gradu Negova, številnih jezer, ali s spoznavanjem zgodovine bližnjih mest, kot so Cerkvenjak, Stara Gora, Gornja Radgona, Radenci, Lenart in Murska Sobota. Dobrodošli na pristno in svežo izkušnjo!

S(p)anje na seniku

Krma (posušena trava), oblikovana v slamnate preproge in kopice je nared za dnevno poležavanje, za popoldanske skrivalnice, za večerno sanjarjenje in za nočni počitek. Tudi za objem in poljub, če ste v dvoje. V misel na pretekli čas, ko so ‘zlezli gor’ vsak dan, v spalnico na prostem, se prikrade tisto resnično zadovoljstvo, ko si srečen pod milim nebom, v objemu lune in zvezd in poln upanja in vere v jutro, ki bo s tančico domačnosti odgrnilo dan.

Glamping v objemu gričev

Novodobni način življenja potiska meje možnega in predstavljivega višje in višje, tako pri uporabnikih, kot ponudnikih turističnih storitev. V tem duhu se je razvil tudi glamurozni kamping – glamping, ki ponuja vse tisto, česar smo vajeni doma, vendar glamping postavi to na ‘prosto’. Koncept, ki preslika veliko mero udobja, ki smo ga vajeni doma, v naravo, oziroma v šotor, ter pričara idiličen pogled z njega, vas bo naravnost očaral. Tovrstno izkušnjo šotorjenja je možno doživeti tudi drugje, vendar je okolica, v katero sta umeščeni naši dve hiški, posebna v tem, ker se le-ti nahajata na deželi, v oazi zelenja, miru, in tako lahko vaš pogled počiva na okoliških travnikih in gričkih v daljavi ter obstane na konjih, ki se mirno pasejo ne daleč od vas. Novost med njima in zelenimi toni je pa modra oaza, plavalni bazen, obdan z lesom! Mikavno?

Jutranja opravila v hlevu

Kmetija ima poseben čar. V paketu s čarom pa, tako kot v zakonu, pridejo tudi pravila, ki jih je pametno spoštovati, da je mir v hiši oziroma, da ni preživahno v hlevu. Če se odločite prespati pri nas, vas pred značilnim domačim Firbasovim zajtrkom vabimo v hlev, kjer imate priložnost opazovati in sodelovati pri krmljenju živali in njihovi negi. Pozdravile vas bodo krave, konji, ovce, prašiči ter kokoši v kokošnjaku. No, te so že posebna zgodba, te, ne le, da se svobodno premikajo po domačiji in krmijo z naravno hrano, temveč imajo celo premični kokošnjak (ali veste, da smo jih kar nekaj izdelali po naročilu, ne kokoši, premičnih kokošnjakov; če vam je blizu ideja za obdaritev koga od vaših ali sebe s tovrstnim kokošnjakom, smo na voljo, da za vas izdelamo prav posebnega, in čisto zares ga je možno poljubno premikati).

Lahkih nog po domačiji

Ob prihodu k nam je že možno zaznati smer, kam se bo zgodba odvijala a njen pravi razplet in širino daje šele ogled po vsem, kar je domišljeno in izdelano z namenom, da se pri nas prijetno počutite, izkusite kaj novega in se k nam tudi radi vrnete. Vodeni ogled z gospodarjem vas bo za hip ustavil pri apartmaju, ki pokaže, kje se imate možnost namestiti, ko nas obiščete v večjem številu. Ker se pri nas dela, tudi umsko, vam je na voljo seminarska soba, ki jo z veseljem pokažemo, jedilnica s krušno pečjo, izvirna terasa, kjer je tisto, kar jeste, dobesedno občutiti, kot bi bilo z vrta ali njive. Nadaljujemo v sadovnjak, če ste v času, ko se šibijo hruške, se ne bo cedila le slina ampak nektar slastnih viljamovk. Tudi brez vinograda ne bi bili prava domačija, tudi brez igrišč ne, kamor vodi ogled, do glamping hišk, potke s kamni in zeliščnega vrta. Nismo še končali, kje pa. Tu sta dve kadi, leseni, ročno izdelani, zelo estetski, v njih si pa lahko celo sami zakurite. Za najbolj pogumne je ob 15m globokem studencu tudi tuš, pardon, polivanje iz škafa. Na ogledu ste priča tradiciji, ki se je lahko učite v živo in ne le iz knjig; razkažemo vam tudi originalni vhod kmetije, dedkovo kolarsko delavnico, ter za mnoge najpomembnejše, živali! Pokukajte, kdo vse je pri nas: govedo, ovce, zajci, prašiči. Nadaljujemo do posebnosti domačije – premičnega kokošnjaka, novega senika ter e-koles in že je na vrsti vožnja s traktorjem ter pristanek v trgovinici, štüblu. Skoraj na koncu smo, ali pa na začetku. Ogledamo si tudi drugi del vrta in novi hlev s konji. Tisti, ki ste radi doma v avtodomu, pozor, imamo priključke za avtodome.

Vožnja s traktorjem

Že vožnja z vozom je posebno doživetje, a naš Steyr ’55 je atrakcija, ki voz praktično zasenči, Tako pač je. Pred ali po kulinaričnem doživetju ali kakšni aktivnosti na domačiji skočite na prikolico, mlajši in starejši, in že se veselo peljemo naokrog po dvorišču. Ko se javljate prijateljem in znancem z vtisi pri nas, je med poslanimi fotografijami gotovo prva ta ‘s traktorja’.

Odkrivanje Slovenskih goric z e-kolesi

Če je bilo še do nedavnega odkrivanje Slovenskih goric nekoliko oteženo zaradi razdalje med posameznimi izletniškimi točkami, čeprav je za pohodnike tudi to mala malica, je z električnimi kolesi, in teh imamo kar devet, spoznavanje okolice in njenih atrakcij pravi užitek. Lahko se odločite tudi za spodbud, tisti, ki vam kolo predstavlja zalogaj ali vam je ljubše ‘vandrati’. Prednost Sistema e-koles je inovativen koncept izposoje in oddaje koles na točkah oz. destinacijah, ki so vključene v sistem, kot npr. Občina Benedikt, Občina Cerkvenjak, Občina Duplek, Občina Lenart, Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, turistična kmetija Vesna Sirk, kmetija Toplak in domačija Firbas.

Predstavitev ene od tur in partnerjev projekta

Pot začenjamo na domačiji Firbas, vodi nas skozi Sveto Trojico v Slovenskih goricah in nato do Benedikta in Zgornje Velke. Tam obiščemo turistično kmetijo Vesne Sirk. Kolesarjenje nadaljujemo do Jurovskega dola, do kmetije Toplak. Na poti odkrivamo tudi Lenart, se podamo čez Zavrh do Dupleka in od tam čez Vitomarce do Cerkvenjaka in domačije Firbas.

Celotna kolesarska pot bo tudi na razpolago na prav posebni bikemap.net karti: KLIKNITE TUKAJ.

Bikemap

NAJNOVEJŠE TURE:
ENODNEVNI IZLET PO SLOVENSKIH GORICAH za skupino do 9 oseb
Raziskovanje Slovenskih goric za populacijo 50+let
VEČJE KOLESARSKE SKUPINE NAD 9 Oseb- POVEZOVANJE Z KULeBIKE

Streljanje z lokom, odbojka na mivki, nogomet, namizni tenis

3, 2, 1 … zdaj! Aktivnosti, ki jih ponuja bližnja okolica, je precej, vendar, če vam je kakšen dan ljubše ostati kar pri nas doma, toplo vabljeni k športom, ki jih ponujamo na naših travnatih in peščenih površinah. Poprimite za lok, žogo ali lopar. Oziroma, med tem, ko bodo za puščico ali žogo tekli vaši otroci, če so že dovolj veliki, boste vi opravljali pomembno aktivnost: počitek pod krošnjo lipe ali oreha. Kaj pravite na to?

Čebranje na prostem

Uživanje v mehurčkih lesenega soda ni le prizor iz filmov in risank, pač pa pravo pravcato doživetje. Pri nas si to lahko privoščite le streljaj od postelje, če se odločite za glamping. Ali par korakov proč, če ste nameščeni v sobah ali apartmajih. Če želite pred osvežitvijo še malce razgibati svoje telo in radi kurite ogenj, vabljeni, da si sami naložite drva za kopel. In potem, po želji, sproščanje, prepuščanje telesa vodi, ob tem, ko ste zliti z zelenjem okoli sebe, prisluhnite, pozorno, morda prav tam najdete mir in odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljate.

Osvežitev v plavalnem bazenu

Juhu, plavanje je tu! Za vse tiste, ki vam je odveč misel na čakanje v kolonah do hrvaškega morja, iskanje sence na plaži in poslušanje pozivov k nakupu ‘kukuruz, meis’, ravno, ko želite zadremati, je na voljo drugačen oddih. V pristnem okolju, kjer čas utripa drugače, odmaknjeno od vsega tistega, čemur se želite izogniti, smo ponudbo obstoječih aktivnosti popestrili z bazenom, ki je ravno pravšnji za plavalno ohladitev, sprostitev in zabavo, tako za majhne, kot za velike.